21. Wilhelminas Gåtor

Känner du till Wilhelmina Stålberg? Det gjorde i alla fall inte jag och ingen annan heller som jag frågat… men nu vet jag bättre! Det hela började med att jag följde en röst, en röst som jag inte kunde sluta lyssna på.

Jag frågade rösten: Var kommer du ifrån?

Den svarade: Mariefred.

Jag googlade ”Mariefred poesi” då stötte jag på ett namn… ”Wilhelmina Stålberg”. Rösten jag följde tillhörde Agnes Åhlund och poeten den förde mig till visade sig vara en av 1800-talets mest utgivna författare.

Wilhelmina Stålberg alltså – en av Sveriges mest lästa 1800-talsförfattare som bl.a skrev poesi, romaner, historiska skildringar, barnböcker, div. översättningar från tyska och engelska till svenska och dessutom hundra gåtor. Dessa kluriga 1800-talsgåtor började jag tonsätta och tillsammans med Agnes växte insikten om att vi var på väg att skapa ett musikaliskt 1800-talsquiz och dessutom ge röst och toner åt en näst intill nedtystad och bortglömd bärare av Sveriges kulturarv.

Detta blir ett underhållande, vackert, roligt, lekfullt och musikalisk 1800-talsquiz där publiken bjuds in att delta i tävlingen och där det vinnande laget ska utses i 1800-talsquizet – Wilhelminas Gåtor.

Medverkande:

Dan Knagg, sång och gitarr
Agnes Åhlund, sång och cittra

Se ett smakprov ur föreställningen

FAKTA

Målgrupp: 14-16 år
Max publik: 60
Speltid: 40 min
Spelyta: 6 x 4 m
Lokal: Fri golvyta.
El: 230 V
Mörkläggning: Nej
Bygg-/rivtid: 60/60
Bärhjälp: Nej
Antal medv: 2