12. Ivar från Ulvaboda

När Dan Knagg 2020 blev tilldelad ett av regionens kulturstipendier var det med syfte att belysa och lyfta fram ett av Blekinges stora kulturarv. Ett arv som har burits fram av bland andra Ivar Andersson från Ulvaboda.

Ivar Andersson var en passionerad och engagerad traditionsbärare med rötterna långt ner i den blekingska myllan och en musiker med lokalt förankrade låtar ända från 1700-talet. Ivar spelade dragspel, och inte vilket dragspel som helst… det var en- och tvåradiga durspel som fick följa med berättarkungen på dansbanor, vägskäl, logar, i tv-rutan och ut i världen.

I detta program står durspelet i fokus och genom bröderna Knagg berättar Ivar Andersson om den revolution som durspelet förde med sig! En revolution som fick fäste hos de unga men möttes av enormt motstånd bland de äldre. När durspelet fick fäste fanns det ingen återvändo… en ny tid var här som skulle förändra populärkulturen för alltid!

En humoristisk, musikalisk och historisk föreställning med berättelser, basfiol och durspel direkt hämtat från Blekinges skattkammare med kulturarv.

Medverkande:

Dan och Per Knagg.

Se ett smakprov ur föreställningen

FAKTA

Målgrupp: 6-12 år
Max publik: 6
Speltid: 40 min
Spelyta: 4 x 2 m
Lokal: Fri golvyta
El: 230 V
Mörkläggning: Nej
Bygg-/rivtid: 60/60
Bärhjälp: Nej
Antal medv: 2