1. Rösträtt – sång på förskolan

Genom Rösträtt – sång på förskolan ska förskolor ges möjlighet att investera i kunskap, idéer och material som kan inspirera till att sjunga mera i den dagliga förskoleverksamheten utifrån barnens egna tonarter och stämband. Välj mellan Yalla yalla med Dan & Alaá eller Sofias Sångeria med Sofia Loell, som alla har stor kännedom om barns röster och erbjuder fördjupning i olika genrer. 

Alaá Rashid är flerspråkig sångare, skådespelare och dramapedagog med arabiska som modersmål – ett av de mest talade språken i Sverige idag. Att uttala ett främmande språk är nästan alltid svårt, men en sångstund med Alaá kan alla uppleva och vara med i. Hur låter en vaggvisa på arabiska? Flerspråkighet blir ett genomgående tema i denna interaktiva sångstund, där Alaá sjunger skatter från det arabiska folkarvet, men också väver in sånger på svenska, engelska och andra språk som barnen i gruppen kan.

Dan Knagg är multiinstrumentalist, med sång och slagverk i fokus, och har verkat som frilansmusiker de senaste tio åren inom främst folk-och världsmusikgenren. Han är utbildad sångpedagog och musiker och har varit aktiv i band som Alla Fagra, Tarabband, ODE, Emilia Amper Band med flera. Dan har även jobbat med teatermusik och som regissör. 

Sofia Loell  är sångerska och låtskrivare som varit verksam som musiker i snart 20 år. Hon har både frilansat som artist i eget namn men även arbetat med musik i form av föreställningar på förskolor samt coachning i låtskrivande för unga. Hjärtat klappar för musik som en del av ett levande möte och lek och delaktighet står i fokus när ni möter Sofia i hennes Sångeria.

Tredelat upplägg gäller alla Rösträtts-program:

  1. Uppsjungning/uppvärmning av rösten, stämbanden och kroppen
  2. Delaktighet i sång och rörelse
  3. Lyssna: sångcoachen sjunger för barnen

Tips! Ladda ner gratisappen MusikA och öva på röstuppvärmningar som finns under knappen STARTA före besöket. Det finns flera nya sånger under knappen SpråkA, till exempel Trollmors visa på arabiska med Dan och Alaá.

Konceptet Rösträtt – sång på förskolan har tagits fram av UNGA Musik i Syd Utvecklingscentrum

”Rösträtt – sång på förskolan” har inspirerats av projektet Rösträtt som genomfördes 2011–2014 i ett samarbete mellan Malmö Högskola och UNGiKÖR med stöd av Allmänna arvsfonden. Projektet mynnade bland annat ut i Musikprofilen en högskoleutbildning där förskollärare får utbildning i röst och sång i förhållande till förskolebarn.

Musik i Syd  |  unga.musikisyd.se  |  Länk till lärarhandledning Rösträtt​

Se ett smakprov ur föreställningen

FAKTA

Målgrupp: 3-5 år
Max publik: 60
Speltid: 40 min
Spelyta: 4 x 3 m
Lokal: Fri golvyta
El: 230 V
Mörkläggning: Nej
Bygg/riv: 60/60
Bärhjälp: Nej